• HOME

This article has been translated. For the original please click here.

Η επίδραση της χημικής απολέπισης του γλυκολικού οξέος και η διαφορά μεταξύ του απολέπισης σαλικυ...

0
0

SHARE

γυναίκα

Η χημική απολέπιση είναι μια θεραπεία που βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος αφαιρώντας την παλιά κερατίνη που συσσωρεύεται στο δέρμα χρησιμοποιώντας μια χημική ουσία που αφαιρεί την κερατίνη .

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων χημικής απολέπισης που διατίθενται σε ιατρικά ιδρύματα, ένας από τους οποίους είναι το γλυκολικό οξύ .

Δεδομένου ότι κάθε φάρμακο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να ειπωθεί ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα επιλέγοντας το φάρμακο που ταιριάζει στα δερματικά σας προβλήματα.

Το ξεφλούδισμα μπορεί επίσης να γίνει στο σπίτι, αλλά οι χημικοί παράγοντες απολέπισης που χρησιμοποιούνται σε ιατρικά ιδρύματα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση από τους παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, οπότε μπορείτε να αναμένετε υψηλότερα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών δεν είναι μηδενικός λόγω της αυξημένης επίδρασης.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά του γλυκολικού οξέος σε σύγκριση με άλλους χημικούς παράγοντες αποφλοίωσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις παρενέργειες του γλυκολικού οξέος σάς επιτρέπει να λαμβάνετε χημικό ξεφλούδισμα που σας ταιριάζει.

Χαρακτηριστικά και δράση του γλυκολικού οξέος

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος AHA (α-υδροξυ οξύ)

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος AHA που είναι υδατοδιαλυτός. Εκτός από το γλυκολικό οξύ, το AHA περιλαμβάνει επίσης μηλικό οξύ, γαλακτικό οξύ, κιτρικό οξύ και τρυγικό οξύ. Το AHA είναι επίσης γνωστό ως οξύ φρούτων επειδή είναι άφθονο σε φρούτα και το γλυκολικό οξύ περιέχεται σε ζαχαροκάλαμο και σταφύλια.

Το γλυκολικό οξύ είναι μέλος της οικογένειας AHA, το οποίο εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως δερματική θεραπεία αναζωογόνησης. Πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ευπροσάρμοστος παράγοντας απολέπισης και τώρα χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία πολλών ελαττωμάτων της επιδερμίδας και θηλώδες χόριο σε ποικιλία δυνατοτήτων, που κυμαίνονται από 20% έως 70%, ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζεται.

Πηγή : Η χρήση του γλυκολικού οξέος ως παράγοντα απολέπισης / Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής

Όνομα οξέος Περιλαμβάνονται φρούτα
Γλυκολικό οξύ Ζαχαροκάλαμο και σταφύλια
Γαλακτικό οξύ Σταφύλι
Οξύ μήλου μήλο
Τρυγικό οξύ Σταφύλι λεμονιού
κιτρικό οξύ εσπεριδοειδές

Μεταξύ του AHA , το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιούνται συχνά ως χημικοί παράγοντες αποφλοίωσης σε ιατρικά ιδρύματα, αλλά δεδομένου ότι το γλυκολικό οξύ έχει μικρότερο μοριακό μέγεθος από το γαλακτικό οξύ, εάν χρησιμοποιείται στην ίδια συγκέντρωση, θα εμφανιστεί η αντίδραση του παράγοντα. Λέγεται ότι είναι μεγάλο.

Όνομα οξέος Μοριακό βάρος
Γλυκολικό οξύ 76.05g / mol
Γαλακτικό οξύ 90.08 / mol
Οξύ μήλου 134.08 / mol
Τρυγικό οξύ 150,08 / mol
κιτρικό οξύ 192,14 / mol

Το γλυκολικό οξύ έχει μια δράση απολέπισης της κερατίνης που αφαιρεί την παλιά κερατίνη αποδυναμώντας τον δεσμό μεταξύ των «ενδοκυτταρικών λιπιδίων της κερατίνης» που συνδέουν την κερατίνη μεταξύ τους, οδηγώντας σε βελτίωση της απόφραξης των πόρων .

Επιπλέον, όταν απομακρύνεται η περιττή κερατίνη, ο κύκλος κύκλου εργασιών, ο οποίος είναι ο μεταβολισμός του δέρματος, ομαλοποιείται και μπορεί να αναμένεται βελτίωση της ακμής, της θαμπό και των λεκέδων .

Δράση και επίδραση της χημικής απολέπισης

Χημική απολέπιση για προσαρμογή του κύκλου κύκλου εργασιών

Ο μηχανισμός του κύκλου εργασιών και η αιτία του διαταραγμένου κύκλου

Η επιδερμίδα του δέρματος αποτελείται από στρώματα από τον πυθμένα, συμπεριλαμβανομένου του βασικού στρώματος, του ακανθώδους στρώματος, του κοκκώδους στρώματος και του κεράτινου στρώματος.

Υπάρχουν βασικά κύτταρα στη βασική στιβάδα και τα βασικά κύτταρα χωρίζονται σε κερατινοποιημένα κύτταρα (κερατινοκύτταρα). Τα βασικά κύτταρα ονομάζονται "βλαστικά κύτταρα" επειδή διαιρούνται συνεχώς για να παράγουν κερατινοποιημένα κύτταρα. Μετά τη διαίρεση, παραμένουν στη βασική στιβάδα και συνεχίζουν να διαιρούνται και παράγουν κερατινοποιημένα κύτταρα.

Ενώ διαιρούνται και διαφοροποιούνται, τα κερατινοποιημένα κύτταρα σχηματίζουν ένα ακανθώδες στρώμα, ένα κοκκώδες στρώμα και ένα κεράτινο στρώμα, κινούνται προς τα πάνω και τελικά ξεφλουδίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία δημιουργίας βασικών κυττάρων για να γίνουν κερατινοκύτταρα και ξεφλούδισμα ονομάζεται «κύκλος εργασιών» και λέγεται ότι διαρκεί περίπου 28 ημέρες .

Ο κύκλος εργασιών μπορεί να διαταραχθεί από την υπερβολική φροντίδα του δέρματος, τις υπεριώδεις ακτίνες, τη γύρη, το στρες κ.λπ., που επιταχύνει τον κύκλο και μειώνει τη διαίρεση των βασικών κυττάρων με τη γήρανση, γεγονός που επιβραδύνει τον κύκλο .

Επίσης, η συσσώρευση παλαιάς κερατίνης διαταράσσει τον κύκλο κύκλου εργασιών .

Κανονικά, το ανθρώπινο δέρμα έχει μια «λειτουργία φραγμού» που προστατεύει το δέρμα από εξωτερικά ερεθίσματα όπως υπεριώδεις ακτίνες και πλύσιμο προσώπου, αλλά όταν διαταράσσεται ο κύκλος κύκλου εργασιών, «NMF» (NMF) που συγκρατεί το νερό στα κερατινοκύτταρα. Φυσικός ενυδατικός παράγοντας), το "ενδοκυτταρικό λιπίδιο κερατίνης" που συνδέει τις κερατίνες και το "φιλμ ελαίου δέρματος" που αποτρέπει την εξάτμιση του νερού από το δέρμα δεν είναι ισορροπημένα και η λειτουργία φραγμού εξασθενεί. Στη συνέχεια, γίνεται εύκολο να επηρεαστεί από εξωτερικά ερεθίσματα όπως υπεριώδεις ακτίνες και πλύσιμο προσώπου.

Επίδραση της πολλαπλής χημικής απολέπισης

Αφαιρώντας την παλιά και σκληρή κερατίνη με χημικό ξεφλούδισμα και επαναφέροντας τον κύκλο κύκλου εργασιών στο φυσιολογικό, η λειτουργία φραγμού του δέρματος λειτουργεί κανονικά και αναμένεται να βελτιώσει τη θαμπή, τους λεκέδες και την ξηρότητα.

Βελτίωση θαμπής

Όταν ο κύκλος κύκλου εργασιών ομαλοποιείται με χημικό ξεφλούδισμα και τα κερατινοποιημένα κύτταρα που σχηματίζουν την επιδερμίδα δημιουργούνται στον κανονικό κύκλο, ο NMF που διατηρεί την περιεκτικότητα σε νερό των κερατινοκυττάρων παράγεται επίσης στον κανονικό κύκλο και το σχήμα και το μέγεθος είναι ομοιόμορφα. Το κεράτινο στρώμα σχηματίζεται από τα κεράτινα κύτταρα .

Το στρώμα κερατοειδούς, το οποίο αποτελείται από ομοιόμορφα κερατινοκύτταρα, μεταδίδει και αντανακλά εύκολα το φως μέσα στο δέρμα, κάνοντας το δέρμα πιο φωτεινό και βελτιώνοντας τη θαμπή όψη του δέρματος .

Βελτίωση λεκέδων

Η χρωστική μελανίνης που προκαλεί λεκέδες παράγεται στα κερατινοκύτταρα που παράγονται στο βασικό στρώμα της επιδερμίδας. Απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες και γίνεται καφέ, αλλά έχει τη λειτουργία να προστατεύει το εσωτερικό του δέρματος και αρχικά εκκρίνεται από το σώμα μαζί με την κερατίνη με τον κύκλο εργασιών.

Ωστόσο, εάν διαταραχθεί ο κύκλος κύκλου εργασιών, η χρωστική της μελανίνης δεν θα απεκκρίνεται και θα συσσωρευτεί στην επιδερμίδα, προκαλώντας λεκέδες .

Όταν ο κύκλος κύκλου εργασιών ομαλοποιείται με χημική απολέπιση, προωθείται η απόρριψη της συσσωρευμένης χρωστικής μελανίνης , οδηγώντας σε βελτίωση των λεκέδων .

Βελτίωση ξηρού δέρματος

Όταν διαταράσσεται ο κύκλος κύκλου εργασιών και διαταράσσεται η ισορροπία των σμηγματογόνων μεμβρανών, των NMF και των ενδοκυτταρικών λιπιδίων στην κεράτινη στιβάδα, δημιουργούνται κενά μεταξύ των κυττάρων. Με την αποδυνάμωση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος, γίνεται πιο ευαίσθητο σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως οι υπεριώδεις ακτίνες και το νερό στο στρώμα κερατοειδούς εξατμίζεται, ξηραίνοντας το δέρμα .

Όταν ο κύκλος κύκλου εργασιών ρυθμίζεται με χημική απολέπιση, η λειτουργία φραγμού του δέρματος λειτουργεί κανονικά, οδηγώντας σε βελτίωση του ξηρού δέρματος.

Πρόληψη της ακμής

Το σμήγμα που εκκρίνεται από τους πόρους αναμιγνύεται με τον ιδρώτα και σχηματίζει μια μεμβράνη σμήγματος που αποτρέπει την εξάτμιση του νερού από το δέρμα. Ωστόσο, όταν η κερατίνη συσσωρεύεται στο δέρμα και η κεράτινη στιβάδα γίνεται παχύτερη, η κερατίνη περιορίζει την έξοδο των πόρων και το σμήγμα συσσωρεύεται στους πόρους.

Όταν το σμήγμα που συσσωρεύεται στους πόρους σκληραίνει, γίνεται βύσμα κερατίνης και σχηματίζεται το πρώτο στάδιο της ακμής, που έρχεται σε επαφή (ρυτίδα προσώπου).

Η αφαίρεση της κερατίνης με χημικό ξεφλούδισμα μπορεί να αποτρέψει το comed επειδή σχηματίζει μια μεμβράνη σμήγματος χωρίς να συσσωρεύεται σμήγμα στους πόρους .

Χημικό ξεφλούδισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το πρόσωπο

Το χημικό ξεφλούδισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στα ακόλουθα μέρη.

  • Ντεκόρ
  • πίσω
  • στήθος
  • Και στους δύο αγκώνες
  • Κάτω από τους δύο αγκώνες
  • Μέση
  • Γάιδαρος
  • γόνατο
  • αστράγαλος

Γιατί το χημικό ξεφλούδισμα δεν μπορεί να είναι μόνο

Απαιτείται ορισμένη ποσότητα αντοχής σε οξύ για την απομάκρυνση της κερατίνης σε περιοχές με παχύ στρώμα κερατοειδούς όπως η φτέρνα, αλλά είναι δύσκολο να ρυθμιστεί και η χημική απολέπιση στο πέλμα του ποδιού δεν είναι συχνή.

Δεδομένου ότι η σόλα του ποδιού έχει ένα μείγμα παχιών και σκληρών μερών όπως η φτέρνα και τα λεπτά και μαλακά μέρη όπως το πέλμα και μεταξύ των δακτύλων, εάν εμποτίσετε ολόκληρη τη σόλα με οξύ, δεν θα είναι η φτέρνα. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει την κερατίνη σε περιοχές όπου το δέρμα είναι λεπτό και απαλό .

Επιπλέον, δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες στα πέλματα των ποδιών, η λειτουργία φραγμού του δέρματος είναι αδύναμη και είναι δύσκολο να αισθανθείτε ερεθισμό, επομένως είναι ένα μέρος που είναι επιρρεπές σε αλκαλικά και όξινα χημικά εγκαύματα. Επομένως, ακόμη και αν είναι αναποτελεσματικό, η μακροχρόνια απορρόφηση ή η υψηλή συγκέντρωση φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή .

Δεδομένου ότι το Εθνικό Κέντρο Ζωής παρέχει επίσης πληροφορίες για ατυχήματα που προκάλεσαν χημικούς τραυματισμούς λόγω της χρήσης προϊόντων περιποίησης ποδιών με βάση το οξύ [* 1], είναι απαραίτητο να δοθεί επαρκής προσοχή στη φροντίδα κερατίνης που πραγματοποιείται στο σπίτι.

[* 1] Προϊόντα περιποίησης ποδιών που χρησιμοποιούν οξέα-χημικά εγκαύματα και έντονο πόνο με προϊόντα που απαιτούν φροντίδα κερατίνης! (Ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Ζωής)

Προφυλάξεις προτού λάβετε χημικό ξεφλούδισμα

Σε χημικό ξεφλούδισμα, εάν το σημείο θεραπείας είναι κατεστραμμένο, το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και να προκαλέσει φλεγμονή όπως πόνο και ερυθρότητα .

Επομένως, αποφύγετε τις ακόλουθες ενέργειες όταν λαμβάνετε χημικό ξεφλούδισμα.

Ημέρες μέχρι τη θεραπεία Σημειώσεις
Πριν από 3 ημέρες έως την ημέρα Ξύρισμα προσώπου, συσκευασία, αποτρίχωση, πλύσιμο προσώπου
Πριν από 1 εβδομάδα Εφαρμογή εξωτερικού φαρμάκου για τη θεραπεία της ακμής
3 εβδομάδες πριν Ηλιοκαμένος
πριν 1 μηνά Άλλα χημικά ξεφλούδισμα, επεξεργασία λέιζερ, αποτρίχωση με ηλεκτρικό / κερί, είδη τέχνης

Προφυλάξεις μετά τη λήψη χημικής απολέπισης

Μετά τη λήψη χημικής απολέπισης, το δέρμα σας θα είναι ξηρό και ευαίσθητο και ευαίσθητο σε ερεθισμό, οπότε αποφύγετε τις ακόλουθες ενέργειες.

Επιπλέον, συνιστάται η χρήση αντηλιακού για περίπου ένα μήνα μετά τη διαδικασία, επειδή είναι εύκολο να εμφανιστούν λεκέδες και ξηρότητα λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ημέρες μετά τη θεραπεία Σημειώσεις
Μέχρι μία εβδομάδα αργότερα Συσκευασία, τρίψιμο, μασάζ, ξύρισμα προσώπου, χρώμα περμανάντ, πισίνα / ζεστό νερό, βαριά ποτά
Μέχρι 2 εβδομάδες αργότερα Υπερβολικό μαύρισμα
Μέχρι ένα μήνα αργότερα Άλλα χημικά ξεφλούδισμα, επεξεργασία λέιζερ, αποτρίχωση με ηλεκτρικό / κερί, είδη τέχνης

Όσοι χρειάζονται διαβούλευση με γιατρό πριν λάβουν χημικό ξεφλούδισμα

  • Έγκυος / γαλουχία
  • Κατά τη θεραπεία του έρπητα
  • Σύσταση Keroid
  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση εντός 2 μηνών

Χημικό φάρμακο απολέπισης που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική ιατρική ομορφιάς

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και το φάρμακο και η συγκέντρωση που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από το βάθος του δέρματος που θέλετε να διεισδύσετε .

Επιπλέον, οι Ιάπωνες έχουν ένα λεπτότερο στρώμα κερατοειδούς από τους Δυτικούς, οπότε μπορεί να φλεγμονώσουν και να προκαλέσουν εξάνθημα, μελάγχρωση και πόνο . Επομένως, οι χημικοί παράγοντες απολέπισης που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία τείνουν να χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερη συγκέντρωση από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό.

Επίπεδο αποφλοίωσης όνομα Βάθος που πρέπει να ξεφλουδιστεί Χρησιμοποιούμενα φάρμακα Ενδείξεις
1 Ρηχό στρώμα Κέρας στρώμα Φρουτικό οξύ με συγκέντρωση 20% έως 35%, σαλικυλικό οξύ Trichloroic acid με συγκέντρωση 10% έως 20% Ακμή / ακμή ουλές από συκώτι φαγόπυρου
2 Ρηχό στρώμα Κοκκώδες στρώμα
3 Μεσαίο στρώμα Ένα μέρος της επιδερμίδας στο στρώμα της δερματικής θηλής Γλυκολικό οξύ με συγκέντρωση 50% έως 70% τριχλωροϊκό οξύ με συγκέντρωση 35% έως 50% Χρωματισμός λεκέδων
Τέσσερις Βαθύς Επιδερμίδα έως δερματική στιβάδα θηλής, δικτυωτή στιβάδα Υγρή φαινόλη Baker Gordon (συγκέντρωση 88% ή περισσότερο) Βαριές ρυτίδες Ακμή σημάδια Μεγάλοι πόροι Χαλάρωση

Το γλυκολικό οξύ μπορεί να ρυθμιστεί σύμφωνα με τα συμπτώματα

Τα κύρια φάρμακα για χημικό ξεφλούδισμα σε ιατρικά ιδρύματα είναι το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό μακρολόγο και το γαλακτικό οξύ, αλλά τα πιο συχνά χειρισμένα είναι το γλυκολικό οξύ και το σαλικυλικό μακρογόλιο .

Για απολέπιση με γλυκολικό οξύ , το γλυκολικό οξύ και ο ρυθμιστής ph μπορούν να αναμιχθούν και η συγκέντρωση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το σύμπτωμα . Επομένως, ανάλογα με το ιατρικό ίδρυμα, είναι δυνατόν να συνταγογραφούνται φάρμακα σύμφωνα με τα συμπτώματα και να τα προσαρμόζουμε σε διάφορα συμπτώματα.

Το γλυκολικό οξύ μπορεί επίσης να απομακρύνει την κερατίνη αφαιρώντας απόφραξη των πόρων, αλλά το σαλικυλικό μακρογόλιο προσκολλάται εύκολα στο σμήγμα των πόρων και αφαιρεί την κερατίνη ενώ διαλύει το σμήγμα. Τείνει επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες από το γλυκολικό οξύ.

Μια μελέτη περίπτωσης που χρησιμοποιεί 30% σαλικυλικό μακρολόγο που παρασκευάστηκε με ειδική μέθοδο για 436 ασθενείς με πτύελα έδειξε υψηλό επίπεδο ασφάλειας χωρίς παρενέργειες μετά από κατά μέσο όρο 5,9 θεραπείες.

Πηγή : Οδηγίες για τη θεραπεία της ψωρίασης vulgaris / Εφημερίδα της Ιαπωνικής Εταιρείας Δερματολογίας / Τόμος 118 (2008) Αρ. 10

Ωστόσο, είναι δύσκολο να σχηματιστεί η βάση του σαλικυλικού οξέος και της μακρογόλης, και πολλά ιατρικά ιδρύματα χρησιμοποιούν προκαθορισμένες συγκεντρώσεις, επομένως τα ισχύοντα συμπτώματα είναι στενότερα από αυτά του γλυκολικού οξέος.

Γλυκολικό οξύ με διαφορετική αντοχή απολέπισης ανάλογα με τη συγκέντρωση, την τιμή ph και τον χρόνο εφαρμογής

Η αντοχή του απολέπισης ποικίλλει ανάλογα με τη συγκέντρωση του γλυκολικού οξέος και η συγκέντρωση μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος του ατόμου που λαμβάνει τη θεραπεία .

Ωστόσο, οι Ασιάτες, συμπεριλαμβανομένων των Γιαπωνέζων, έχουν λεπτότερο δέρμα από τους Δυτικούς, έτσι το γλυκολικό οξύ που χρησιμοποιείται σε ιαπωνικά ιατρικά ιδρύματα μπορεί να απολεπιστεί μόνο στην κεράτινη στιβάδα σε συγκέντρωση 10% έως 30%. Τείνει να είναι πολλά.

Ανάλογα με το ιατρικό ίδρυμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια σταθερή συγκέντρωση γλυκολικού οξέος, αλλά κατά την εκτέλεση της θεραπείας με προσαρμοσμένη τη συγκέντρωση, πραγματοποιείται δοκιμή επιδιόρθωσης στο δέρμα του ασθενούς λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ακμής και την κατάσταση του δέρματος. Ωστόσο, ο γιατρός θα κρίνει την κατάλληλη συγκέντρωση και θα εκτελέσει τη θεραπεία.

Επίπεδο αποφλοίωσης όνομα Βάθος που πρέπει να ξεφλουδιστεί Χρησιμοποιούμενα φάρμακα Ενδείξεις
1 Ρηχό στρώμα Κέρας στρώμα Φρουτικό οξύ με συγκέντρωση 20% έως 35%, σαλικυλικό οξύ Trichloroic acid με συγκέντρωση 10% έως 20% Ακμή / ακμή ουλές από συκώτι φαγόπυρου
2 Ρηχό στρώμα Κοκκώδες στρώμα
3 Μεσαίο στρώμα Ένα μέρος της επιδερμίδας στο στρώμα της δερματικής θηλής Γλυκολικό οξύ με συγκέντρωση 50% έως 70% τριχλωροϊκό οξύ με συγκέντρωση 35% έως 50% Χρωματισμός λεκέδων

Εκτός από τη συγκέντρωση του γλυκολικού οξέος, το στρώμα διαπερατότητας διαφέρει ανάλογα με την τιμή "ph", η οποία δείχνει εάν είναι όξινο ή αλκαλικό και τον χρόνο εφαρμογής.

Με το 7 ως το πρότυπο, όσο χαμηλότερο είναι το "ph", τόσο ισχυρότερη είναι η οξύτητα και τόσο ισχυρότερο είναι το φαινόμενο απολέπισης και όσο υψηλότερο είναι το "ph", τόσο πιο αλκαλικό γίνεται και τόσο μικρότερο είναι το φαινόμενο απολέπισης . Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος εφαρμογής, τόσο βαθύτερα διεισδύει το δέρμα, οπότε η θεραπεία πραγματοποιείται προσαρμόζοντας την τιμή ph και τον χρόνο εφαρμογής.

Επιπλέον, εάν εφαρμόζετε έντονα όξινο γλυκολικό οξύ με συγκέντρωση 30% ή περισσότερο και τιμή ph 2 ή λιγότερο στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και να προκαλέσει εξάνθημα ή πόνο, οπότε πρέπει να προσέξετε. ..

Το γλυκολικό οξύ, το οποίο έχει βακτηριοκτόνο δράση, αναμένεται να είναι αποτελεσματικό κατά της ακμής.

Το γλυκολικό οξύ όχι μόνο απομακρύνει το φράξιμο των πόρων, αλλά έχει επίσης βακτηριοκτόνο δράση κατά των βακτηρίων της ακμής , η οποία είναι η αιτία της ακμής.

Η ακμή είναι ένα αναερόβιο βακτήριο που αντιπαθεί το οξυγόνο και αναπτύσσεται στους πόρους τροφοδοτώντας το σμήγμα.

Επομένως, το χημικό ξεφλούδισμα με γλυκολικό οξύ όχι μόνο απομακρύνει την κερατίνη και εμποδίζει τη συσσώρευση σμήγματος στους πόρους, αλλά έχει επίσης τη βακτηριοκτόνο δράση των βακτηρίων της ακμής, γεγονός που καθιστά δυνατή τη στόχευση δέρματος που είναι λιγότερο επιρρεπές στην ακμή .

Αναμένεται να είναι αποτελεσματικό για τις ρυτίδες και το δέρμα του κρατήρα

Το χημικό ξεφλούδισμα του γλυκολικού μπορεί επίσης να βελτιώσει το δέρμα του κρατήρα που προκαλείται από ρυτίδες και ακμή.

Το δέρμα του κρατήρα είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου κ.λπ. λόγω της φλεγμονής της ακμής και η βλάβη συμβαίνει στο δερματικό στρώμα που δεν αναστρέφεται, προκαλώντας το δέρμα να γίνει άνισο.

Εφαρμόζοντας γλυκολικό οξύ στο δέρμα, εκκρίνεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «sadokine» που μεταδίδει πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, οι ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ διεγείρονται για να προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου κ.λπ. και η ελαστίνη που τα δεσμεύει επίσης αυξάνεται.

Με την παραγωγή μεγάλης ποσότητας κολλαγόνου και ελαστίνης, οδηγεί σε ελαστική ποιότητα του δέρματος, οπότε αναμένεται να βελτιώσει τις ρυτίδες και τους κρατήρες .

Χημικοί παράγοντες αποφλοίωσης που χρησιμοποιούνται επιπλέον του γλυκολικού οξέος

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένας τύπος BHA (βήτα υδροξυ οξύ) και είναι ένα λιποδιαλυτό φάρμακο.

Το χημικό ξεφλούδισμα με σαλικυλικό οξύ περιλαμβάνει σαλικυλικό αιθανόλη και σαλικυλικό μακροόλη, αλλά το σαλικυλικό αιθανόλη χρησιμοποιείται συνήθως επειδή διεισδύει βαθιά στο δέρμα και μπορεί να απορροφηθεί από το αίμα και να προκαλέσει δηλητηρίαση σαλικυλίου. Υπάρχει σατυλικό μακρογόλιο.

Παρόμοιο με το γλυκολικό οξύ, μπορεί να βελτιώσει τη δράση αποφλοίωσης της κερατίνης που αφαιρεί την κερατίνη και το φράξιμο των πόρων . Επιπλέον, έχει την επίδραση του μαλακώματος της κερατοειδούς ουσίας και έχει αντιβακτηριακό αποτέλεσμα κατά του αιτιολογικού παράγοντα, όπως σφάλματα νερού, Hakusen, έτσι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία κονδυλωμάτων, χταποδιών και ούρων.

Διαφορά από το γλυκολικό οξύ

Γλυκολικό οξύ Σαλικυλικό μακρογόλιο
Τύπος οξέος ΑΧΑ BHA
Οξύ ιδιότητες Υδατοδιαλυτό Λιποδιαλυτό
χαρακτηριστικό Απολέπιση της κερατίνης, εξασθένιση του δεσμού της κερατίνης Ξεφλούδισμα κερατίνης, μαλακτικό κερατίνης
Παρενέργειες Ερυθρότητα, πόνος, καπάκια Σπάνια κοκκινωπό, επώδυνο, σκουριά

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα υδατοδιαλυτό οξύ που διαλύεται εύκολα στο νερό, ενώ το σαλικυλικό οξύ είναι ένα λιποδιαλυτό οξύ που διαλύεται εύκολα σε λίπος και μπορεί να απομακρύνει το σμήγμα που έχει φραγμένους πόρους, οπότε αναμένεται να βελτιώσει την απόφραξη των πόρων.

Ο συνδυασμός σαλικυλικού οξέος και υδατοδιαλυτής βάσης μακρογόλης μειώνει τη διαδερμική απορροφητικότητα, πράγμα που δείχνει τον βαθμό στον οποίο το φάρμακο διαλύεται στο δέρμα, εμποδίζοντας έτσι το φάρμακο να διεισδύσει σε στρώματα κάτω από την κεράτινη στιβάδα.

Δεδομένου ότι το φάρμακο παραμένει στο κεράτινο στρώμα, τείνει να είναι λιγότερο επιρρεπές σε φλεγμονή, όπως ερυθρότητα και πόνος που προκαλείται από βαθιά διείσδυση .

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι ένας τύπος AHA που είναι ίδιος με το γλυκολικό οξύ και επειδή έχει μεγαλύτερο μόριο από το γλυκολικό οξύ, έχει μια ρηχή διείσδυση στο δέρμα και δρα μόνο στην επιφανειακή στρώση της κεράτινης στιβάδας. Επειδή δεν διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το φαινόμενο απολέπισης της κερατίνης τείνει επίσης να είναι ήπιο .

Επομένως, αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για άτομα που υποβάλλονται σε χημική απολέπιση για πρώτη φορά και για ευαίσθητο / ξηρό δέρμα.

Τριχλωροοξικό οξύ (TCA)

Το τριχλωροοξικό οξύ, που ονομάζεται επίσης TCA, είναι ένα υδατοδιαλυτό οξύ.

Ο αριθμός των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ και ελαστίνη, που διατηρούν τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνεται με την ηλικία. Όταν μειώνεται ο αριθμός των ινοβλαστών, μειώνεται επίσης το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να εμφανιστούν ρυτίδες και χαλάρωση.

Με διέγερση της δερματικής στιβάδας που περιέχει ινοβλάστες με τριχλωροοξικό οξύ, παράγεται μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου κ.λπ., η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις ρυτίδες και την χαλάρωση .

Ωστόσο, το τριχλωροοξικό οξύ μπορεί να προκαλέσει πόνο και μελάγχρωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας όταν εφαρμόζεται σε έγχρωμες φυλές όπως τα Ιαπωνικά , αλλά είναι υπερβολικό με τη χρήση ενός φαρμάκου που περιέχει υπεροξείδιο υδρογόνου χαμηλής συγκέντρωσης. Μπορείτε να καταστείλετε το ξεφλούδισμα.

Φλούδα μασάζ

Η φλούδα μασάζ αναφέρεται σε χημική απολέπιση χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που ονομάζεται PRX-T33, το οποίο είναι προϊόν WiQo med της Ιταλίας, και τα κύρια συστατικά του είναι το τριχλωροοξικό οξύ και το υπεροξείδιο του υδρογόνου χαμηλής συγκέντρωσης.

Ενώ το χημικό ξεφλούδισμα με μόνο τριχλωροξικό οξύ βλάπτει την επιδερμίδα και απαιτεί μελάγχρωση και διακοπή λειτουργίας , η προσθήκη υπεροξειδίου υδρογόνου χαμηλής συγκέντρωσης στο τριχλωροοξικό οξύ καταστέλλει τη δράση απολέπισης της επιδερμίδας και επεκτείνει το φάρμακο στο δερματικό στρώμα. Διεισδύοντας, προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και προωθεί την αναγέννηση του δέρματος .

Το διάλυμα φαινόλης χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ασθένειες

Το διάλυμα φαινόλης είναι το φάρμακο με την ισχυρότερη δράση απολέπισης στη χημική απολέπιση και το φάρμακο διεισδύει στο δικτυωτό στρώμα του δερματικού στρώματος.

Η δερματική στοιβάδα χωρίζεται στο θηλώδες σώμα, στο υποπτυχές στρώμα και στο δικτυωτό στρώμα από την κορυφή, αν και το όριο δεν είναι διαυγές.

Το δικτυωτό στρώμα είναι το παχύτερο στρώμα στο δερματικό στρώμα και περιέχει κολλαγόνο, ελαστίνη που δεσμεύει κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Αυτό προσθέτει σταθερότητα και ελαστικότητα στο δέρμα.

Η διείσδυση του διαλύματος φαινόλης στο δικτυωτό στρώμα προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος.

Για ιαπωνικό δέρμα με λεπτή στιβάδα κερατοειδούς, η χρήση διαλύματος φαινόλης μπορεί να αυξήσει το χρόνο διακοπής λειτουργίας, όπως ισχυρές παρενέργειες όπως ερυθρότητα και πόνος και χρωματισμός που γίνεται σαν σημάδι καψίματος. Υπάρχει .

Επομένως, σπάνια χρησιμοποιείται για καλλυντικούς σκοπούς, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τοπικές ασθένειες όπως η κερατίωση του ήλιου, το επιφανειακό καρκίνωμα των βασικών κυττάρων και η νόσος του Bowen.

Ωστόσο, στο εξωτερικό, χρησιμοποιείται για βαθιές ρυτίδες και χαλάρωση με αναισθητικά.

Εισαγωγή ιόντων που αναμένεται να έχει συνεργιστικό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χημικό ξεφλούδισμα

Η εισαγωγή ιόντων είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στη βιταμίνη C και τα αμινοξέα, τα οποία είναι δύσκολο να εισπνεύσουν μέσω του δέρματος, να διεισδύσουν στο δέρμα περνώντας ένα ασθενές ρεύμα .

Το στρώμα κερατοειδούς είναι όξινο και έχει πολλά θετικά (+) ιόντα, αλλά από το στρώμα κόκκων κάτω από το στρώμα κερατοειδούς, υπάρχουν αλκαλικά και αρνητικά (-) ιόντα, και μεταξύ του στρώματος κερατοειδούς και του στρώματος κόκκων. Υπάρχει μια λεπτή ηλεκτρική μεμβράνη που απωθεί το ένα το άλλο και αποτρέπει τη διείσδυση υγρών ομορφιάς.

Επομένως, ρέοντας αρνητικά (-) ιόντα με μια μηχανή εισαγωγής ιόντων, το ηλεκτρικό φιλμ του στρώματος κερατοειδούς και το στρώμα κόκκων εξασθενεί, έτσι ώστε το υγρό ομορφιάς κ.λπ. να διεισδύει στο στρώμα κάτω από την κεράτινη στιβάδα.

Χρησιμοποιώντας χημικό ξεφλούδισμα για την απομάκρυνση της παλιάς κερατίνης και στη συνέχεια τη χρήση του σε συνδυασμό με την εισαγωγή ιόντων, αυξάνεται ο ρυθμός απορρόφησης δραστικών συστατικών όπως η βιταμίνη C που διεισδύει στο δέρμα .

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε απολέπιση γλυκολικού οξέος

Χρέωση αποφλοίωσης γλυκολικού και αριθμός περιποιήσεων

Το ξεφλούδισμα του γλυκολικού μπορεί να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες και μπορεί να αισθανθείτε το αποτέλεσμα με μία θεραπεία, αλλά λαμβάνοντας τακτική θεραπεία, ανατροπή του δέρματος Αναμένεται να βελτιώσει το δέρμα, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ακμή κ.λπ.

Γλυκολικό οξύ Μακρογόλη σαλικυλικού οξέος
Αριθμός φορών 3 έως 10 φορές 3 έως 6 φορές
Εφάπαξ χρέωση 2.500 γιεν 20.000 γιεν 5.500 γιεν έως 25.500 γιεν

Όσον αφορά τη συχνότητα της χημικής απολέπισης, είναι επιθυμητό να κάνετε τη θεραπεία μία φορά το μήνα σύμφωνα με τον κύκλο του κύκλου εργασιών του δέρματος.

Ωστόσο, στην περίπτωση χημικής απολέπισης με γλυκολικό οξύ, εάν δεν υπάρχει φλεγμονή στο δέρμα μετά τη θεραπεία με χαμηλή συγκέντρωση, μπορεί να είναι δυνατή η λήψη του τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την προηγούμενη θεραπεία κατά την κρίση του γιατρού .

Δεδομένου ότι το χημικό ξεφλούδισμα είναι μια δωρεάν ιατρική περίθαλψη, που δεν καλύπτεται από ασφάλιση, το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το ιατρικό ίδρυμα και ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα και τον τόπο, αλλά τείνει να είναι φθηνότερο από το σαλικυλικό macrogol.

Επιπλέον, ενδέχεται να εμφανιστεί το κόστος της θεραπείας σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως η εισαγωγή ιόντων, οπότε επικοινωνήστε με κάθε ιατρικό ίδρυμα για λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος.

Πιθανές επιπλοκές απολέπισης γλυκολικού οξέος

Η συγκέντρωση και η τιμή ph του γλυκολικού οξέος μπορούν να ρυθμιστούν σύμφωνα με τα συμπτώματα, αλλά εάν η συγκέντρωση αυξηθεί για να επιτρέψει στο φάρμακο να διεισδύσει βαθιά, μπορεί να εμφανιστεί μούλιασμα και ερυθρότητα του δέρματος .

Εάν αισθανθείτε πόνο ή ερύθημα μετά τη διαδικασία, συμβουλευτείτε ένα ιατρικό ίδρυμα.

Εάν η περιοχή θεραπείας διεγείρεται από υπεριώδεις ακτίνες ή χλώριο που χρησιμοποιείται σε δεξαμενές, μπορεί να προκαλέσει μελάγχρωση ή φλεγμονή, με αποτέλεσμα εξάνθημα .

Επομένως, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα όπως η χρήση αντηλιακού μετά τη θεραπεία για να αποφευχθεί η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες .

Διαφορά μεταξύ απολέπισης που μπορεί να γίνει στο σπίτι και χημικής απολέπισης

Το ξεφλούδισμα που μπορεί να γίνει στο σπίτι έχει χαμηλή συγκέντρωση φαρμάκων

Το ξεφλούδισμα που μπορεί να γίνει στο σπίτι έχει χαμηλότερη συγκέντρωση από το χημικό ξεφλούδισμα που γίνεται σε ιατρικά ιδρύματα και γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια.

Στην Ιαπωνία, το γλυκολικό οξύ που περιέχει συγκέντρωση 3,6% ή περισσότερο χαρακτηρίζεται ως «επιβλαβής ουσία» σύμφωνα με τον Νόμο περί δηλητηριάσεων. [* 3] Προκειμένου να χειριστεί το γλυκολικό οξύ που περιέχει 3,6% ή περισσότερο, το άτομο που είναι υπεύθυνο για τον χειρισμό επιβλαβών ουσιών, όπως εκείνοι που έχουν τα προσόντα ως φαρμακοποιός ή εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει το τμήμα που σχετίζεται με την εφαρμοσμένη επιστήμη, ορίζονται από το νόμο. Απαιτείται η πιστοποίηση του " .

Επιπλέον, κατά τη χρήση «επιβλαβών ουσιών» σε ιατρικά ιδρύματα, αναφέρεται ρητά στο νόμο ότι πρέπει να γίνεται αυστηρά η διαχείριση τους. [※ Τέσσερα]

[* 3] Μερική αναθεώρηση του διατάγματος για τον ορισμό δηλητηριωδών και επιβλαβών ουσιών (ανακοίνωση) (ιστότοπος του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας)

[* 4] Νόμος ελέγχου δηλητηριωδών και επιβλαβών ουσιών

Τύποι αποφλοίωσης που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

Ξεφλούδισμα σαπουνιού

Το ξεφλούδισμα με σαπούνι είναι μια από τις εύκολες μεθόδους απολέπισης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Τα AHA που περιέχουν γλυκολικό οξύ και σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιούνται ως τα κύρια συστατικά.

Ξεφλούδισμα γέλης

Το peeling gel είναι ένα υγρό που τρίβεται στο δέρμα για να σχηματίσει λευκά κομμάτια που εμπλέκουν παλιά κερατίνη και βρωμιά.

Τα κύρια συστατικά της απολέπισης πηκτής είναι ένας πηκτωματοποιητικός παράγοντας που σκληραίνει όταν τρίβεται και ένα κατιονικό επιφανειοδραστικό που έχει αποστείρωση και βακτηριοκτόνα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν επίσης απολέπιση πηκτής που περιέχουν AHA και σαλικυλικό οξύ.

Χημική απολέπιση με φάρμακα υψηλής συγκέντρωσης σε ιατρικά ιδρύματα

Το χημικό ξεφλούδισμα που πραγματοποιείται σε ιατρικό ίδρυμα έχει υψηλότερη συγκέντρωση του φαρμάκου που χρησιμοποιείται από το ξεφλούδισμα που γίνεται στο σπίτι, επομένως μπορεί να αναμένεται υψηλότερη επίδραση.

Το ξεφλούδισμα του γλυκολικού μπορεί να προσαρμόσει τη συγκέντρωση του φαρμάκου ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος και τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία που ταιριάζει στο δέρμα σας.

Η χημική απολέπιση με χρήση φαρμάκων υψηλής συγκέντρωσης είναι ιατρική πρακτική. Στην περίπτωση ενός ιατρικού ιδρύματος, ακόμη και αν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα όπως ερυθρότητα και εξάνθημα κατά τη διάρκεια της απολέπισης, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και η αντίδραση του γλυκολικού οξέος μπορεί να σταματήσει με τον αλκαλικό εξουδετερωτή "εξουδετερωτικό". Μπορείς .

Κάθε ιατρικό ίδρυμα που μπορεί να χειριστεί παράγοντες απολέπισης υψηλής συγκέντρωσης μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να λάβει αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

(Ενημερώθηκε Ιανουάριος 2021)

0
0

SHARE